Acasă » 2013 » Ianuarie » 20 » Îndrăgostit până la moarte

de Viorel Gongu
17:53
Îndrăgostit până la moarte

Scalarul ,(nu voi da denumirea în latină a acestui peştişorcă nu ajută nimănui) este un peşte tropical, care se reproduce în funcţie de apariţia ploilor calde. Este un peşte turtit, de culoare argintie, cu câteva dungi verticale. Aripioarele alungite şi înotul lin, dau senzatia unei alunecări, a unui dans magic, a înaintării unei corăbii cu pânze.
Scalarii sunt o specie care manifestă o monogamie de invidiat, perechile stabilindu-se pe viaţă.
Când se apropie vremea ploilor calde, masculul, care are capul ceva mai bombat, dar nu evident, alege o plantă cu frunze late care va fi locul de depunere a icrelor. Foarte pătruns de importanţa rolului său, masculul curăţă cu răbdare, temeinic, cu gura, fiecare element ce ar putea murdări frunza. Apoi, după un dans de împerechere superb, perechea se va apropia de “leagănul” icrelor, şi va aşterne, în rânduri, ca nişte şiraguri de mărgele icrele ce vor aduce o nouă generaţie pe lume.
În spatele femelei care înşiră mărgelele , msculul, urmând acelaşi traseu, va fecunda icrele.
Eclozarea puilor se petrece la maxim 48-72 de ore, dacă temperatura este propice, adica 28-29 grade celsius.
Am inceput a scrie acest text pentru a vă povesti o întâmplare care subliniază, în mod magistral, inseparabilitatea perechilor de scalari.
O femelă era bolnavă, aparatul reproducător, în urma unei depuneri, a căpătat o rană care nu se vindeca.
Pentru că venise din nou timpul reproducerii, masculul pregătise “cuibul” dar femela nu era aptă de reproducere. Masculul, a determinat o altă femelă să vină să depună icrele pe “frunza lor” apoi a îndepărtat-o. Dupa acest fapt ciudat şi misterios, perechea a îngrijit ouăle, oxigenandu-le şi veghind împreună de parcă ar fi fost urmaşii lor, îndepărtând femela ce depusese icrele.
Uneori, viaţa ne dă lecţii din partea unor necuvântătoare asupra cărora ne oprim, pentru o clipă, pentru estetica ochiului.
Atât pentru azi.
Celor care au venit să citească, celor care au avut răbdare să încheie lectura şi celor care au învăţat ceva, le mulţumesc.
Celor care vor sfaturi de acvaristică e aştept întrebările privitor la aproape orice specie de peşte exotic ce se creşte în România.

Categorie: Proză | Vizualizări: 400 | Adăugat de: Bucovina | Tag-uri: Viorel Gongu | Rating: 5.0/1
Intrări de același autor:
Total comentarii : 0
avatar