Acasă » 2016 » Decembrie » 23 » Bretagne

de Paul Leibovici
06:17
Bretagne
De-a lungul drumului,privirea îmi era atrasă de coloanele fiinţelor care păşeau în acelaş ritm,tăcuţi şi îngânduraţi.
Între noi,cei care ajunseserăm pe la orele amiezii, destul de calde în provincia Bretagne, se aşternuse o linişte contemplătoare.
Treceau pe lângă maşina cu turişti ,nu numai pedestrii ci şi care ,trăsuri în care şedeau unul lîngă altul ,cu privirile pline de vioiciune ,dar adesea păreau întrebătoare.Femei,bărbaţi ,bătrâni şi bătrâne.
Numeroşii copii ,între maturii din autocare, aveau coroniţe colorate care le înconjura capul terminându-se adesea cu un fel de moţ strălucitor drept în creştet.
Mi s-a povestit că numeroşi pedestraşi ,sosiţi din depărtări au dormit pe pajiştile verzi brodate cu flori multi colore,.Alţii închiriaseră camere la pensiuni sau hoteluri a căror preţuri erau modeste.
Cu toţi aveau o direcţie:basilica de granit Sainte-Anne –d'Aury,a cărei înălţime de 75 metri ,o priveam din depărtări.
Amestecându-mă prin acea mulţime tăcută am descoperit vizitatori sosiţi din America de Nord,,Caraibe,Italia şi alte pământuri depărtate.
Adresându-mă unor perechi de tineri care tocmai mergeau în acelaş ritm cu mine şi dorind să aflu de unde şi ce i-a determinat să ajungă în Bretagnia pe o căldură a unui august înfierbântat,răspunsul a venit spontan:,,am întrerupt concediul din Italia ,pentru a fi prezenţi la marea ceremonie.
Doi tineri Cristofor şi Estelle lîngă care m-am aşezat pentru a-mi odihni corpul transpirat,ţineau pantofii legaţi unul de altul ,purtându-i aruncaţi pe spate.
Grandioasa ceremonie de la Sainte-Anne-d'Auray anul acesta a avut o mare semnificaţie :s-au împlinit o sută de ani de la Primul război mondial .
În acelaş timp Papa Pius X proclamase oficial numirea Sfintei Anne ca patroană a provinciei britanice. :patroana Bretagnei.
Miile de vizitatori au dat ascultare discursului intitulat,,Zilele Franţei ''în prezenţa Ducesei de Bretagne ,a arhiducelui Carl-Cristian de Habsburg –Loraine ,fiul cel mai mic al împăratului Charles I de Habsburg şi a soţiei acestuia ,Marie Astrid,prinţesa de Luxenbourg,a sorei acesteia Marie Simon-Pierre .

2
Nu-mi amintesc să fi avut prilejul cândva să asist la o astfel de ceremonie a cărei asistenţă sosită din aproape toate colţurile globului,să fie în culmea unei entuziasm ,de nedescris.
Aş putea afirma ,cu toată certitudinea ,,Bretagnea forma un marş continuu indiferent de limba vorbită,religia,tradiţiile sau sfinţii la care se închinau sau pe lângă care treceau acea masă compactă de participanţi''.
Am observat coloane de persoane cu băşti de culoare roşie,rânduri –rânduri de persoane legate la gât cu fulare galbene,cercetaşi europeni,busturi drepte,priviri strălucitoare îndreptate în aceeaşi direcţie ,păşeau cu toţi ca nişte eroi marşând în acelaş ritm,ca şi coloanele de soldaţi pe care-i observăm defilând de Ziua Naţională a Franţei în Champs Elysees.,la 14 iulie.
Pe capul unora erau cercevele de lemn ,ca a cavalerilor Ordinului de Malte.
Între noi, cei sosiţi întâmplător pe acele impresionant de frumoase meleaguri ale provinciei Bretagne şi locul ceremoniei oficiale ,era o distnţă enormă.Microfoanele şi ecranele instalate au înlesnit audierea ceremoniei ,a discursurilor.
Vedeam ,cu destulă claritate feţele strălucitoare a miilor de participanţi, surâsurile tinerilor ,cântecele corurilor .
Una din personalităţile participante ,domnul Jacques Bainville a spus printre altele,,priviţi cum am putut închide marea ,prin adunarea noastră pământească''...este o realizare pe care doar Napoleon ar fi putut-o imagina ,o operă de o grandoare inimaginativă.
Am asistat la o gigantă,poate unică manifestare a căror merit e exclusiv rezervat poporului francez cu o largă participare activă a englezilor.
Nimeni nu şi-ar fi putut imagina o astfel de participare voluntară,o încoronare imperială a cărei puteri întrec dimensiunile reale.
Din punct de vedere politic Blocul continental din acele vremuri ,care a cuprins Olanda,Danemarca şi chiar Rusia îşi dovedise cu prisosinţă unitatea .Un bloc a unor alianţe bine închegate,fortificate ,invincibile.
Singurul mijloc de a ne putea referii la o alianţă puternică,trainică ,invicibilă e cea din acei ani îndepărtaţi.
Dar nu pentru acest motiv politic,istoric am descris inegalabila ceremonie din Bretagnia,
Imensitatea ,nesfîrşitul,marea omenirii de toate culorile,religiile ,participarea oamenilor inter-continentali este impresia de neuitat pe care am păstrat-o,o păstrez şi încerc să o redau .
Categorie: Retrospective | Vizualizări: 189 | Adăugat de: | Tag-uri: Bretagne, Paul Leibovivi | Rating: 5.0/2
Intrări de același autor:
Total comentarii : 0
avatar