Acasă » 2013 » Ianuarie » 23 » Anonimul Dumitru VIZITEU un talent necunoscut

de Mihai Leonte
17:47
Anonimul Dumitru VIZITEU un talent necunoscut

Citisem înainte de 1990 despre poeţii ţărani din România şi tematica lor mi s-a părut interesantă. Am promovat scrierile distinsei Elena ANDRIEŞ, supranumită poeta de la Rădăşeni, şi a doamnei Felicia Niculina LĂMĂŞANU născută în satul Petia. Aceste autoare proveneau din lumea satului şi nu şi-au pierdut izvorul sătesc în scrierile dumnealor.
Iată că mi-a fost dat prin intermediul neobositului bibliotecar Ioan ŞTEFAN, să cunosc pe Dumitru VIZITEU. Un muncitor care în orele libere a participant activ la viaţa satului Buneşti Suceava unde s-a născut la 12 mai 1962. Creaţiile sale, sunt acele tablouri simple, transpuse în versuri fără pretenţie poetică, dar care atunci când le citeşti şi ai trăit în lumea satului românesc, îţi poţi da seama imediat de acurateţea şi autenticitatea lor.
În primul rând a imortalizat familia sa prin creaţiile; Mama, Tata, Bunicii. Sunt prelucrate în versuri lucrările din viaţa satului precum; La treierat, dar şi locurile pe care autorul a dorit să le prezinte cititorilor precum; Tăpşanul. Nu este uitată Şcoala, cu acei slujitori care i-au pus condeiul în mână, sau l-au atenţionat că pentru viaţă trebuie să fii bine pregătit. Ca viaţa satului să fie cumva întregită sunt prelucrate sărbătorile cu obiceiurile specifice precum; Ovideniile şi Colinda ce mare, cu trimiteri directe la personalităţile locale sau oameni simpli cu defecte şi calităţi.
Ceea ce am remarcat cu interes deosebit sunt creaţiile; Inevitabilul schimb şi Previziune, prin care autorul se întreabă ce va fi în viitor? Care sunt perspectivele actualilor tineri.
Nu i-a scăpat din vârful peniţei condeiului său nici aspectele politice incluse în creaţiile; Nedumerire şi Politicieni din interes! În creaţiile acestui autor sunt folosite cu preponderenţă cuvinte uzuale care circulă în vorbirea curentă a satului. Asta înseamnă adevărata autenticitate. Nu trebuie să surprindă pe cititor, căci rădăcina a tot ce se întâmplă în viaţa unui sat este redat cu acurateţe, şi nu se vor pierde multe cuvinte, chiar dacă în multe locuri sunt influenţate de presa scrisă şi mai recent de comunicările scrise pe internet.
Este posibil ca acest autor să mai aibă şi alte creaţii pe care l-am sfătuit în discuţia telefonică pe care am avut-o, să le scoată din scrinul său şi să le aducă la lumină. Sper că distinsul bibliotecar Ioan ŞTEFAN să-l îndemne să continue scrisul căci este cu adevărat un talent ascuns ce trebuie să fie cunoscut.
Prezentare realizată de poetul şi scriitorul Mihai LEONTE, Cetăţean de onoare al comunei Buneşti, judeţul Suceava.

Categorie: Retrospective | Vizualizări: 591 | Adăugat de: Bucovina | Tag-uri: Mihai Leonte | Rating: 0.0/0
Intrări de același autor:
Total comentarii : 0
avatar